Sådan tackler vi vintertiden med floating

Vintertiden er officielt begyndt, og vi går mørkere tider i møde

I nat stillede vi uret en time tilbage, og det markerer, at vintertiden officielt er over os. I Danmark er der hvert år omkring 5-10%, som oplever, at vintertiden kan være en meget svær og hård periode at gå igennem. Det uundgåelige mørke påvirker kroppens energi og bringer biokemien i hjernen ud af balance (Madsen, 2012). Mange er ekstra sårbare, når vi skifter til vintertid, og risikoen for at blive ramt af vintertræthed eller vinterdepression bliver forhøjet.

Symptomer på vintertræthed og vinterdepression

Der er stadig uopklarede spørgsmål i forhold til, hvorfor lys og mørke i så høj grad kan påvirke os og få nogle til at reagere med symptomer såsom træthed og nedtrykthed. Det står dog klart, at kroppen har forskellige mekanismer, der har sværere ved at tilpasse sig, når vintertiden sætter ind og mængden af dagslys skifter. 

Vintertræthed og vinterdepression

Når vi f.eks. befinder os udenfor i dagslys produceres signalstoffet serotonin via øjets nethinde, hvilket bl.a. styrer mange af vores følelser. Opstår der derimod mere mørke i vores fysiske omgivelser registreres dette i hjernen, og produktionen af hormonet melatonin øges. Melatonin er let søvndyssende og er med til at hjælpe os med at falde i søvn. 

Bud på tiltag og aktiviteter, som kan hjælpe din mentale sundhed godt på vej

Kroppen regulerer altså produktionen af både serotonin og melatonin på baggrund af den mængde dagslys, vi udsættes for. Derfor kan der let opstå ubalance i kroppen pga. hjernens ændrede produktion, hvilket man mener kan være en årsag til vintertræthed og vinterdepression.

Bliver du ramt af vintertræthed eller vinterdepression? Så er der heldigvis nogle ting, du selv kan gøre for at mindske symptomerne eller måske helt undgå nogle af vinterens negative bivirkninger fremover. Det er en rigtig god ide at få bugt med sin depression, for forskning viser nemlig, at tilbagevendende depressioner kan skade hjernen og øger risikoen for forskellige livsstilssygdomme (Madsen, 2012).

Vores tips til at bekæmpe vintertidens bivirkninger

floatation
  1. Opsøg lyset: Mængden af dagslys, du udsættes for, har en enorm indflydelse på, hvordan du har det fysisk og psykisk. Prøv derfor så vidt muligt at indrette dit hjem og arbejdsplads, så du i hverdagen tilbringer så meget tid som mulig i dagslyset f.eks. tæt på et vindue. Det kan også anbefales, at du opholder dig udenfor, når du bevæger dig til og fra arbejde eller holder pauser.

  2. Søvnen er alfa og omega: Det kan være svært, men at komme ind i en fast søvnrutine, har en kæmpe betydning for dit generelle helbred. Prøv at tænk over om du sover for lidt, for meget eller om du måske ikke sover dybt nok. Dårlig søvn sætter nemlig gang i en masse kædereaktioner, som kan være med til at udløse symptomer på vintertræthed og vinterdepression. Det anbefales, at man sover 7-8 timer og derefter kommer op og i gang med sin dag. Oplever du søvnproblemer, er du velkommen til at kontakte os og høre nærmere om, hvordan floatingterapi kan være med til at forbedre din søvnkvalitet.
  3. Din kost og motion: Fysisk aktivitet har så mange gode fordele, at det næsten er som et mirakelmiddel. Motion gør dig i godt humør og giver dig energi på den gode måde i løbet af dagen, så du kan sove bedre om natten. Derudover vil du typisk også få lyst til at spise sundere. Vores spisevaner påvirker de biologiske mekanismer, og derfor skal man passe på med de hurtige kulhydrater, der kun giver et kortvarigt kick, før ens blodsukker falder igen. Med langsomme kulhydrater stabiliseres dit blodsukker, og du får automatisk nemmere ved at spise sundere, uden at bruge ekstraordinært energi på selvdisciplin.
  4. Undgå stress og prøv meditation: Det er ingen hemmelighed, at vedvarende stress har mange skadelige virkninger på kroppen. Men stress skubber til din indre balance og øger derfor også risikoen for at blive ramt af vintertræthed eller vinterdepression. Vi anbefaler derfor, at du prøver bruge meditation eller mindfulness til at dæmpe dine stress-symptomer. Du kan læse mere om floating og meditation her.
 
 

Vi håber, at disse tips kan være en hjælp i vintertiden. Husk altid at spørge din læge til råds, hvis du er i tvivl om dine symptomer. Har du lyst til at læse mere om emnet, kan vi anbefale Monica C. Madsens bog Vinterdepression og vintertræthed – Sådan får du det bedre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for gode sundhedstips, artikler og tilbud!

Åndedraetsøvelser

Kontakt os hvis du har spørgsmål eller feedback.

Følg med