Visualisering i floattanken

Hvad er visualisering?

Visualisering er for alle. Det kan fungere som reel træning, en opvarmning, forberedelse, forbedring eller alle ting på samme tid. Uanset hvad du skal forberede til og forbedre dig i, kan det hjælpe dig at tænke scenariet igennem i billeder. Og det er netop dét, visualisering går ud på. Måske kan du genkalde dig, at din træner har gennemgået en ny strategi, et greb eller angreb, som du skulle lære? Når du sidder i den form for læringssituation, forestiller du dig helt automatisk situationen i dit hoved. Og det er her vi skal hen med visualisering.

‘’I visualized where I wanted to be, what kind of player I wanted to become. I knew exactly where I wanted to go, and I focused on getting there.” — Michael Jordan

I et interview med The New York Times, siger sportspsykologen for det amerikanske OL-hold, Nicole Detling, “Des bedre en atlet kan forestille sig hele forløbet, des bedre vil resultatet være.” Du er altså langt bedre stillet i en given situation, når du på forhånd (mentalt) har gennemspillet den i billeder. På den måde kommer du tættere på at nå dine mål og præstere bedre. Når du visualiserer, vil du i din forberedelse på situationen også have din mentale sundhed for øje, da visualisering også er med til at dæmpe angst og depression.

Hvordan kan det hjælpe mig?

Visualiseringsteknikken er baseret på, at du ved at forestille dig billeder af bestemte situationer, kan bestemme udkommet af netop disse situationer i virkeligheden. Tro kan altså flytte bjerge! Okay, det er måske så meget sagt. Men atleter som Michael Jordan, Tiger Woods og Michael Phelps har blandt andre gjort enorm brug af mental træning. Og det må man sige, har været en succes! Så hvis det kan hjælpe dem, må det også kunne hjælpe dig til at blive endnu bedre.

Visualisering kan hjælpe dig til at:

Floating og visualisering

Kender du det, hvor du skal koncentrere dig, men hele tiden bliver forstyrret? For bedst at kunne visualisere er du nødt til at være et sted, hvor du er i fred og ro. Hvis du har læst lidt med her på bloggen, eller allerede ved noget om floating, ved du også, at float-tanken er et ideelt sted for fordybelse, koncentration og afspænding. Hvis ikke, kan du læse mere her.

Forskning viser, at kombinationen af floating og visualisering kan forbedre dit perfomance med 50%.

Flere forskerer foreslår, at grunden til visualisering fungerer bedre med floating er fordi:

  1. Der er bedre forudsætninger for at fokusere i float-tanken
  2. Du kan skabe tydeligere mentale billeder under et float
  3. De visualiseringer, man gør sig under floating, er lettere at genkalde i sin erindring. Dine visualiserede mål lageres altså bedre i hukommelsen under floating, og du har derfor bedre mulighed for at benytte dig af dem senere hen.

Hvis du vil vide mere om de mange andre fordele, der er ved floating for atleter, kan du læse vores blogindlæg om netop dét.

visualisering

Hvordan gør man?

Vi har lavet en lille guide til, hvordan du visualiserer. Du kan evt. gennemgå den inden, under eller efter dit float.

  1. Visualiser det ønskede resultat: Når du mentalt øver din forestilling i dit hoved, skal du sørge for at se begivenheden som du ønsker den vil forløbe i virkeligheden. Her kan det godt være, at dine mentale billeder bliver negative. Hvis det sker, kan du stoppe det mentale bånd, spole tilbage, genstarte og derefter visualisere igen og se den ydeevne, du vil se.
  2. Gå helt ned i detaljen: Visualiser din sportspræstation i detaljer. Hvad vil du se, høre, føle, lugte og smage når du befinder dig i situationen? Prøv at mærke efter, hvordan din krop ville føles, når du går igennem bevægelserne i din præstation. Du kan evt. tilføje nogle fysiske bevægelser, der falder sammen med de visualiserede billeder.
  3. Gør det hele igen: Visualisering for atleter er en færdighed, der bliver bedre med gentagelse. Du får altså mere ud af din visualisering, hvis du gentager den ofte. Tænk på det som i punkt 1, som et bånd du har optaget på nethinden, og kan afspille igen og igen.

Er du klar?

Der er altså meget der tyder på, at du kan forbedre din atletiske præstation med visualisering og floating. Så, er det ikke bare om at komme i gang? Book en tid her og flyd hele vejen til dit mål.

Her er det vigtigt at pointere, at forskningen, vi henviser til, tager udgangspunkt i atleter, som har floatet flere gange. Hvis du kunne tænke dig at gøre floating til en del af din sportsklub eller -forenings træning, kan du kontakte os om rabatter og medlemsskaber. Du kan også være medlems uden at have din klub med indeover. 

  • Andrisani, J. (2002) Think Like Tiger: An Analysis of Tiger Woods’ Mental Game. The Berkley Publishing Group.
  • Hodges, N. J., & William, A. M. (2012) Skill Acquisition in Sport: Research, Theory and Practice. Routledge (ed.)
  • . (2000) An examination of the long term effect of performance visualization. Communication Research Reports 17:3, pages 229-236.
  • McAleney P., Barabasz A. (1993) Effects of Flotation REST and Visual Imagery on Athletic Performance: Tennis. In: Barabasz A.F., Barabasz M. (eds) Clinical and Experimental Restricted Environmental Stimulation. Springer, New York, NY. https://doi.org/10.1007/978-1-4684-8583-7_10
  • Porter, K. (2003) The Mental Athlete. Human Kinetics.
  • Thomas, Nigel J.T., “Mental Imagery”, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Summer 2019 Edition), Edward N. Zalta (ed.).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for gode sundhedstips, artikler og tilbud!

Åndedraetsøvelser

Kontakt os hvis du har spørgsmål eller feedback.

Følg med